Nätverket Hälsa och Demokrati
Ordförande Ulrika Jörgensen
072-729 16 78
Vice ordförande Torbjörn Holmqvist
0706-52 24 24

Nätverket Uppdrag Hälsa
Ordförande Ralph Harlid
0708-16 31 00

Koordinator
Sofie Edberg
0703-49 72 40
Staffan Carlsson
070-584 60 42
  Nyhetsbrev från Nätverket Hälsa och Demokrati samt Nätverket Uppdrag Hälsa
Bild

Kort från ordförande

Läs korta reflektioner från ordförandena i våra två nätverk.


Ralph Harlid, ordförande Uppdrag Hälsa

Ulrika Jörgensen, ordförande Hälsa och Demokrati

Gemensamt arbetsutskott den 13 augusti

Vid Nätverkens möte med de båda arbetsutskott i mitten av augusti diskuterades behovet av förändringar i Nätverkens gemensamma handlingsprogram. Ett nytt sådant ska fastställas på årsmötet i december och ska då gälla fram till 2019. Vår kärna och våra perspektiv - behov, uppdrag och uppföljning - kommer självklart att leva vidare, men i diskussionerna så lyfts behovet av att också bredda förutsättningarna att öka kunskapen och bredda möjligheterna kring att föra en diskussion om vad som påverkar dessa perspektiv. Detta kan vara ledarskap, ledning och styrning, samverkan, dialog och forskning och utveckling.


Vårterminen avslutades med ett gemensamt möte kring mänskliga rättigheter och samverkan då Anna Jacobsson, Västra Götalandsregionen och Patrick Migas, Kungsbacka kommun deltog.

Nätverket Hälsa och Demokrati 6-7 oktober

Representanter för Hälsa och Demokrati fick möjlighet att lära sig mer om och diskutera begreppet hälsolitteracitet. Lena Mårtensson, universitetslektor och docent i arbetsterapi vid Göteborgs Universitet har länge studerat betydelsen av detta. Kort handlar det om individers och gruppers förmåga och färdigheter att förvärva, förstå, kommunicera och värdera hälsoinformation.
Ett annat ytterst aktuellt och viktigt område avhandlades dag två - jämlik hälsa och vård för nyanlända, asylsökande och papperslösa och deras rättigheter och skyldigheter. Medverkade gjorde Elis Envall från Socialstyrelsen.

Ett gott exempel på hur man arbetar med befolkningens hälsa i Västerbotten fick vi också från Harriet Hedlund, ordförande i nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen.

Så snart anteckningarna från dessa två dagar är sammanställda kan ni ta del av bilder och länkar från dessa dagar under fliken Möten/mötesdokument på www.natverken.se.

BildAnmäl till Nätverkskonferens 2016

Samspel för en jämlik hälsa i morgondagens spänningsfält!

12:e nationella Nätverkskonferensen den 10-11 februari 2016 i Malmö


Mycket av höstens arbete har präglats av att planera upplägg och innehåll av kommande Nätverkskonferens. Värdlandsting är Region Skåne och vi vet att kommande konferens kommer att bli fantastiskt bra. Våra ledord under rubriken Samspel för en jämlik hälsa i morgondagens spänningsfält är jämlik hälsa, samverkan ledarskap och normer och värderingar. Vi kommer att få lyssna bland annat på ordföranden i kommissionen för jämlik hälsa Olle Lundberg samt en mängd andra kunniga och intressanta medverkande, både i plenum och i ett antal workshops. Sista dag för anmälan 30 november.

Anmälan och program Nätverkskonferens 2016


Uppdrag om utbildning och hälsa Signaler om sämre hälsovillkor märks tidigt

Bland personer med låg utbildningsnivå finns många som har sämre hälsa och lever kortare liv än personer med hög. Folkhälsomyndigheten har utrett detta, och var samhället kan sätta in insatser för att minska skillnaderna.

– Att en stor grupp i samhället har sämre förutsättningar att leva ett långt och gott liv går ut över hela samhällets utveckling, säger generaldirektör Johan Carlson.

Läs mer om Uppdrag om utbildning och hälsa på Folkhälsomyndighetens hemsida

Jämställdhetsutredningen - Jämställdhetspolitiken behöver en tydligare styrning

För ett antal dagar sedan så överlämnade utredningen sitt betänkande till jämställdhetsminister Åsa Regner. Trots att utvecklingen har gått framåt på en del områden, så konstaterar utredningen att det finns kvar många utmaningar innan vi lever i ett jämställt samhälle. Mäns våld mot kvinnor har inte minskat och arbetsmarknaden i Sverige är fortfarande könsuppdelad.

Utredningen anser att det behövs en jämställdhetsmyndighet i Sverige och att nya mål för jämställdhetspolitiken bör arbetas fram.

Jämställdhetsutredningen

Sjukt engagerad - en kartläggning av patient och funktionshinderrörelsen Sjukt engagerad - en kartläggning av patient och funktionshinderrörelsen

Patient- och funktionshinderrörelsens delaktighet i utformningen av hälso- och sjukvården efterfrågas i allt högre grad av stat och landsting. Samtidigt saknas kunskap om rörelsen och strategier för att ta tillvara patienters erfarenheter och kompetens. Vårdanalys bidrar med ett kunskapsunderlag om patient- och funktionshinderrörelsen och analyserar hur samverkan sker med stat och landsting.

Läs mer om kartläggningen på Vårdanalys hemsida

Psynk.se släcks vid årsskiftet

Sajten www.psynk.se kommer att släckas vid årsskiftet. Ny hemsida för utvecklingsprojektet är www.uppdragpsykiskhalsa.se.

Nyhetsbrevet från Nätverken förmedlar nyheter från Nätverkens, medlemmarnas och samverkanspartnernas arbete. Har du tips eller synpunkter, kontakta koordinator Sofie Edberg 0703-49 72 40 eller Staffan Carlsson 0705-84 60 42.

För att avbeställa medlemsbrevet, klicka här.