Hälso- och sjukvård efter behov och på lika villkor är centrala utgångspunkter för den svenska hälso- och sjukvården. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde, och tillgången till hälso- och sjukvård ska inte bero på individuella egenskaper till exempel kön, ålder, utbildning eller funktion i samhället.
Behovsstyrning ska genomsyra beslutsfattande på alla nivåer i hälso- och sjukvården – från politiska beslut till de beslut som vårdprofessionerna fattar. I den här vägledningen belyser vi hur den principen kan underlättas genom behovsanalyser som stöd i den övergripande styrningen som de förtroendevalda ansvarar för.
Denna vägledning för behovsanalys är framtagen för att stödja en behovsstyrd hälso- och sjukvård. Den syftar till att ge verktyg och metoder för att identifiera, analysera och prioritera behov ur ett befolkningsperspektiv med målet att säkerställa en vård på lika villkor och en mer jämlik hälsa. Genom att tillämpa en systematisk ansats för behovsanalys underlättar vägledningen planering och beslutsfattande på politisk nivå och utgör ett underlag för horisontella prioriteringar som är de övergripande prioriteringar som görs mellan olika befolkningsgrupper, sjukdomsområden eller sjukdomsgrupper, och som i huvudsak grundar sig på politiska och administrativa beslut.