Primärvård i Sverige – ny rapport från SKR

16 december, 2024

Primärvård i Sverige Uppdrag, organisation, kontinuitet och prioriteringar
Skärmavbild 2024 12 16 Kl. 13.35.40

Sammanfattning

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är primärvård sådan hälso- sjukvårdsverksamhet som ger öppen vård utan avgränsning när det gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper. Primärvården ska svara för behovet av medicinsk bedömning och behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver särskilda medicinska eller tekniska resurser eller annan särskild kompetens.

Både kommuner och regioner är huvudmän för primärvården och ansvarar för att förverkliga grunduppdraget. I den regionala primärvården bedrivs vården framförallt inom ramen för olika vårdval enligt lag (2008:962) om valfrihetssystem. Majoriteten av regionerna samlar primärvårdsuppdraget inom ett och samma vårdval som utgår från vårdcentraler eller hälsocentraler: ”vårdval vårdcentral”.

Uppdraget avseende den kommunala primärvården är detsamma som för den regionala primärvården men det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret är i huvudsak begränsat till grupper som får insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade. Dessutom ligger ansvaret för läkarinsatser på regionerna.

Inom regionerna står primärvården för ungefär 20 procent av hälso- och sjukvårdens totala nettokostnad (inklusive tandvård) och har endast ökat marginellt sedan 2006. Huvuddelen av den primärvård som regionerna köper utifrån avser numera digital utomlänsvård och utgjorde 2,2 procent av den regionala primärvårdens nettokostnader 2023, nära nog en tredubbling sedan 2015.

När det gäller kostnaden för kommunernas primärvård saknas tillförlitlig och heltäckande data. Att sätta en standard för kostnadsdata för den kommunala primärvården på samma sätt som man nu har för att följa den regionala primärvården skulle förbättra möjligheterna till analyser av hälso- och sjukvården som helhet.

Patienternas upplevelse av den regionala primärvården har varit stabilt positiv sedan 2016. Patienternas helhetsintryck av primärvården har enligt Nationell patientenkät ett indexvärde omkring 80 på en skala 0–100. För den kommunala primärvården saknas en motsvarande sammanställning på nationell nivå.

I dag kännetecknas primärvården av en mångfald av aktörer. Samverkan mellan dessa och med andra delar i hälso- och sjukvårdsystemet är en viktig del i primärvårdens vardag. Fullt implementerad kommer lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD) att kraftigt förbättra möjligheterna till samverkan och stärka patientsäkerheten.

För att primärvården skall kunna fylla sin roll som navet i svensk hälso- och sjukvård skulle även regelverket för kvalitetssäkring över vårdgivargränser behöva ses över. Att kunna kvalitetssäkra insatser och patientflöden mellan vårdgivare skulle underlätta överblick och möjligheten att optimera vårdövergångar och samverkan mellan olika delar i såväl primärvården som övriga hälso- och sjukvården.

Länk till rapporten

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner